Manifest: “La Setmana en suport de la Sanitat Pública Universal”

La Setmana de l’any 2020, marcada per la pandèmia del Covid-19, va centrar el seu compromís a retre homenatge a tot el personal sanitari (àmpliament entès) del nostre País, i va defensar més que mai la inversió i el suport a la Sanitat Pública.

Manifest

La salut és el bé més preuat per qualsevol persona. És un bé i és un dret que ha de prevaler en qualsevol situació. La convicció que tenim dret a una atenció sanitària de qualitat i per a tothom compta amb una majoria social molt clara al nostre país.

Aquestes idees han donat sentit les últimes dècades a la nostra sanitat pública, un sistema que sovint hem percebut com un model de referència, un pilar essencial de l’estat del benestar i que incideix en l’equitat.

Tot i això, la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19 ha posat al descobert mancances molt greus, en part relacionades amb les retallades dels anys anteriors, que han afectat els professionals de la salut i el conjunt de la ciutadania, i de manera especialment dramàtic a les persones més grans.

Per aquest motiu, aprofitem el context de La Setmana i des del sector del llibre creiem que ara és el moment de tornar a reivindicar una sanitat pública, universal, gratuïta i de qualitat.

Primer de tot, fem un reconeixement a totes i tots els professionals sanitaris que des del primer moment han participat, sovint en condicions extremes, en la lluita contra la malaltia provocada pel coronavirus. S’han centrat a atendre persones, a guarir i a salvar vides i el seu esforç titànic ens ha permès reconduir la situació.

 Som conscients del cost que han hagut de patir: la taxa de defuncions i contagis entre el personal sanitari és, per a vergonya nostra, una de les més altes a tot el món.

Per això, més enllà dels aplaudiments als balcons, ara els volem tornar a donar les gràcies. Des del sector del llibre expressem el nostre suport a tots els equips humans de l’àmbit sanitari i els traslladem la nostra determinació per defensar junts un sistema de sanitat pública que impedeixi que això es torni a repetir.

Per tot això, ens manifestem:

  • A favor d’una sanitat pública, ben finançada, que permeti unes bones ràtios de personal sanitari de tots els àmbits i que possibiliti una bona estructuració dels diferents nivells d’atenció sanitària a la població, amb tots els recursos que calgui per treballar amb dignitat i qualitat: des de l’atenció primària a l’atenció hospitalària, la salut mental, l’atenció sociosanitària i les atencions i cures que requereixen els malalts crònics i les residències de gent gran. En definitiva, un finançament que garanteixi un sistema sanitari universal real, equitatiu, eficient i sostenible, beneficiós per a la salut individual i col·lectiva.
  • A favor d’una sanitat universal, que no faci distincions entre l’edat, el gènere, el nivell econòmic o la procedència dels ciutadans; i que ajudi a revertir els desequilibris socials.
  • A favor d’una actuació renovada en les residències per a la gent gran, que no poden ser mers espais de convivència. La Covid-19 ha desvelat amb cruesa quelcom que ja sabíem però que durant massa anys s’havia menyspreat: les persones grans, que són més vulnerables, necessiten, a més d’espais d’atenció i socialització dignes, espais on l’atenció sanitària i les cures personalitzades es duguin a terme de manera coordinada amb el suport assistencial i sanitari professional que mereixen.
  • A favor del finançament de la investigació, que és vital per al desenvolupament del model de salut pública i que necessita el suport de la docència, la recerca, la gestió del coneixement científic o l’actualització de la tecnologia sanitària.
  • Demanem que s’incrementin els recursos destinats en l’àmbit de les investigacions científiques i en la tecnologia sanitària perquè puguin continuar en posicions capdavanteres.

La Setmana fa aquest any una crida a totes les persones que hi participen per tal que s’involucrin en la defensa de la sanitat pública, en l’acreixement d’una consciència col·lectiva que doni suport real a les necessitats de finançament d’un sector vital per a la nostra societat, convençuts que són imprescindibles molt més recursos per a l’atenció digna i de qualitat de tothom.

 

 

Categories
La Setmana. Moll de la Fusta, Barcelona. Del 8 al 17 de setembre de 2023
This is default text for notification bar