La 35a edició de La Setmana, l’edició més internacional

La Setmana del Llibre en Català, ‘abaixa les persianes’ de la 35a edició, la més internacional de la història, amb la satisfacció d’haver assolit, novament, el seu principal objectiu, donar visibilitat als llibres, revistes i publicacions periòdiques en català; mostrar la riquesa i diversitat de l’edició en català i la seva potència industrial, teixir complicitats amb el públic, col·laborar estretament amb les biblioteques públiques, les entitats culturals, les empreses privades i les institucions públiques per avançar en el foment de la lectura en català i en la creació de nous lectors.

En aquesta 35a edició, a més, i gràcies a la col·laboració amb l’Institut Ramon Llull, 16 editors i agents literaris de 14 països diferents, han pogut veure i viure, l’esplendor i maduresa de la nostra indústria.

Enguany, s’han realitzat més de 270 actes, 70 per als més petits, s’han presentat més de 200 novetats editorials, 170 autors catalans han passat per La Setmana i han estat en contacte amb els seus lectors. I s’ha atorgat el 21è Premi Trajectòria a Jaume Cabrè per “l’excel·lència de la seva obra literària, la seva obra monumental i la defensa de la cultura en català.”

Quan tot just acabem de tancar la 35a edició de La Setmana, Joan Sala constata novament l’èxit i la consolidació de La Setmana com un dels esdeveniments culturals més importants del  País, tant per afluència de públic, com per la xifra final de vendes que previsiblement serà superior a la d’anteriors edicions. També destaca que La Setmana és l’esdeveniment cultural amb més projecció als mitjans de comunicació.

Joan Sala, president de La Setmana, ha declarat “Estic molt satisfet del desenvolupament de la 35a edició de La Setmana, ha estat un gran esforç organitzatiu però, clarament ha valgut la pena. La satisfacció general de tots els participants en aquesta edició, m’anima a començar, ja, a treballar per l’edició del 2018, que hem de fer més gran i millor. Una vegada més ens hem superat a nosaltres mateixos, sens dubte quan tinguem les xifres definitives, comprovarem que tant l’afluència de públic com les vendes han estat superiors a les passades edicions, el més important però, és que finalment, tots plegats, institucions, periodistes, editors de llibres i revistes, llibreters, autors i la resta d’actors socials estem d’acord que tenim la fira del llibre que el nostre País mereix.”

Montse Ayats, presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana valora molt positivament la nova edició de La Setmanatant pel que fa a presència de públic com de vendes. Però, sobretot, per la consolidació d’un esdeveniment que és un magnífic aparador i element de projecció de l’edició en català i que, per tant, ajuda a posar-la en valor. Ayats també destaca La Setmana com un dels millors exemples de la feina que li correspon impulsar a l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, entitat que agrupa un centenar d’editorials que publiquen en català arreu del territori.”

Germà Capdevila, president de l’APPEC, (Associació d’Editors de Revistes i Digitals), ha declarat: “Els editors de revistes celebrem l’enorme èxit de l’edició d’enguany de La Setmana, tant en nombre de visitants com en activitats i projecció. Ens encanta compartir amb els editors de llibres una cita que s’ha consolidat definitivament en el calendari cultural del país.” 

Izaskun Arretxe, directora de l’àrea de Literatura i Pensament de l’Institut Ramon Llull, explica que “La valoració de la col·laboració de l’IRL amb La Setmana concretada en el fet que la visita de treball de 16 d’editors i agents internacionals (Making Catalan Literature Travel) es dugués a terme durant La Setmana i que les reunions de treball hagin estat a la seu del COAC no pot ser més positiva.  Els ha permès veure i viure de primera mà la potència del sector i de la literatura catalana i els ha fet, per tant, millors ambaixadors de la nostra literatura arreu del món. La voluntat de l’IRL és que aquesta col·laboració esdevingui permanent. 

En espera de les xifres totals de venda, la valoració de la caseta de traduccions del català a altres llengües que ha gestionat la llibreria Laie també és molt positiva, i han generat molt d’interès entre els turistes que s’han acostat a La Setmana.” 

Sebastià Bennasar, de l’Institut d’Estudis Baleàrics, valora com a molt possitiva la seva primera participació a La Setmana, on “nou editorials de les Illes han pogut ser-hi gràcies a l’aixopluc institucional. Independentment de les vendes, que cal considerar exitoses, ha estat un autèntic descobriment la bona rebuda institucional que se’ns ha atorgat, la visibilitat aconseguida pels nostres editors i pels autors participants en els actes i les possibilitats de negocis futurs que s’han començat a gestionar a la setmana. Era lògic ser en aquest primer mercat natural dels nostres editors i valorem l’experiència molt positivament. Esperem tornar-hi per fer-ho encara millor i aconseguir estabilitzar el que hauria de ser un fet normal: la presència de les editorials illenques en el mercat català.” 

Ana Cristina Beneyto, de la distribuïdora Benvil, ha valorat molt positivament aquesta edició de La Setmana per l’afluència de públic, “el públic ve a La Setmana, tria i remena, comenten els llibres que coneixen i els recomanen, s’interessen pels catàlegs de les editorials i els llibres de fons. Vénen a descobrir i gaudir del món dels llibres i la lectura en català.” 

Lluís Morral, de la llibreria Laie, ha volgut destacar els canvis de data: “endarrerir uns dies la celebració de La Setmana, ha estat un gran encert i s’ha notat molt en l’afluència de públic i en la facturació, encara per tancar i valorar, però segur que serà força millor que la de l’edició passada, que ja va ser molt bona” També ha volgut destacar “l’esforç que fan les editorials per presentar les seves novetats de tardor a La Setmana, aquest any més de 200.”

Albert Pèlach, director general del Grup Enciclopèdia Catalana, explica que “La Setmana s’ha convertit ja en una cita imprescindible del calendari cultural, vagis el dia que hi vagis et trobaràs una xerrada interessant, algun dels teus autors predilectes… i en qualsevol cas el visitant quedarà impressionat per la riquesa de l’oferta editorial en català, és espectacular la diversitat de fons i de segells editorials. És impossible no sortir sense dos o tres llibres sota el braç.”

Moltes gràcies a tots, ens retrobem a la 36a edició de La Setmana!

Categories
La Setmana. Moll de la Fusta, Barcelona. Del 8 al 17 de setembre de 2023
This is default text for notification bar