La Setmana del Llibre en Català celebrarà la 36a edició entre els dies 7 i 16 de setembre de 2018

Roda de premsa La Setmana del Llibre en CatalàFalta una setmana per La Setmana del Llibre en Català, lloc de trobada dels que estimem la lectura en català que celebrarà la 36a edició, entre els dies 7 i 16 de setembre d’enguany. La trobada organitzada per l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, tindrà lloc a Barcelona, concretament a l’avinguda de la Catedral de  Barcelona.

Consolidada ja com un dels esdeveniments culturals més importants del país (per projecció, volum de negoci, participants, assistents, difusió…), La Setmana vol continuar sent un estímul i servir a la promoció de la lectura de llibres en català, contribuint així al creixement del nombre de lectors en la nostra llengua i col·laborar en la construcció d’un país molt més culte, més lliure.

La Setmana ofereix, en un sol espai, en 1.750 metres quadrats i durant 10 dies, l’oferta de llibres i de publicacions en català més gran a l’abast de tothom. La Setmana és el gran aparador de la indústria editorial en català. La Setmana és passió per la lectura i per la cultura en català.

36a edició de La Setmana comptarà amb:

  • 204 expositors, repartits en 62 mòduls; un 25,2% més d’expositors, en relació a l’edició del 2017.
  • 250 novetats editorials, desenes de milers de títols de fons i 500 capçaleres de revistes i premsa comarcal i de proximitat presents a La Setmana.
  • Per segon any el Making Catalan Literature Travel for Internacional Publishers and Agents se celebrarà dins del marc de La Setmana gràcies a la col·laboració amb l’Institut Ramon Llull.
  • La Setmana aposta decididament per la creació de nous lectors: la Primera Biblioteca Personal.
  • El llibreter i activista cultural Guillem Terribas, 22è Premi Trajectòria.
  • Frederic Amat, artista col·laborador de la 36a edició de La Setmana.
  • Les activitats de La Setmana: 265 activitats, 45 de les quals adreçades al públic familiar i 14 itineraris literaris. L’escriptora Ayobani Adebayo i la il·lustradora Sarah Andersen convidades especials de La Setmana.
  • Per primer cop celebrem, La Nit de La Setmana.
  • La Setmana compromesa amb les llibertats.
  • La Setmana present als aparadors de les llibreries de tot el país: nova edició del Concurs d’aparadors.

La participació:

La Setmana és l’espai amb més concentració de llibres i de publicacions en català. Les dades d’aquest any són:

  • 62 mòduls
  • 204 expositors entre segells editorials, llibreries i institucions. El detall dels expositors és: 183 segells editorials, 11 llibreries, 2 distribuïdores i 7 institucions.
  • Un any més iQUIOSC.cat participa en La Setmana amb un espai de 100 m2 amb una mostra de 500 capçaleres de revistes i premsa comarcal i de proximitat.

L’Institut Ramon Llull dedicarà un mòdul a la venda, en exclusiva, de llibres d’autors catalans traduïts a altres llengües entre les quals destaquen quatre llengües europees: castellà, francès, anglès, italià i alemany. A més s’exposaran exemplars de traduccions de literatura en català a altres llengües de tot el món. Aquest mòdul estarà gestionant per la Llibreria Jaimes.

Andorra, Catalunya Nord, les Illes Balears i València també són presents a La Setmana amb la participació del Ministeri de Cultura del Govern Andorrà, l’Associació del Llibre del Pirineu, l’Associació d’Editors del País Valencià i l’Institut d’Estudis Baleàrics. Tots ells tindran una presència molt destacada durant La Setmana amb El dia de la Collita Valenciana, una trobada d’autors valencians; el Dia dels Pirineus, amb diferents presentacions de novetats i una lectura teatralitzada; presentacions de llibres d’autors de les Balears i la Commemoració Any Josep Maria Llompart. El matí del dia 11 la Catalunya Nord tindrà el seu espai amb la presentació de 55 urnes per la llibertat. El Llibre Groc, el llibre catàleg de l’exposició itinerant publicat pel Comitè de Solidaritat catalana, entre altres activitats.

L’increment d’expositors en aquesta edició, un 25,2% més en relació a l’any passat, s’ha aconseguit en fer prevaldre una de les bases de la contractació que fins ara no s’havia fet d’obligat compliment. Tots els mòduls han de representar com a mínim a un segell editorial, i un segell editorial no pot estar en més d’un mòdul. Així, en la 36a edició de La Setmana no només s’ha aconseguit encabir més segells, sinó que molt més important, s’ha aconseguit molta més concentració i quantitat de títols, ja que un mateix títol només es podrà trobar en un sol mòdul.

Les editorials presenten les novetats de la tardor:

La Setmana és el gran escenari per a la presentació oficial de la programació literària, en català, de la tardor. Les editorials aprofiten el marc de La Setmana per avançar les seves publicacions i presentar- les als lectors. Aquest setembre són més de 250 les novetats (un 20% de les quals de literatura infantil i juvenil) en català que arribaran a les llibreries durant la celebració de La Setmana.

Algunes de les novetats que es presentaran i tindran espai a La Setmana 2018, entre moltes altres, són:

· Magret i els anarquistes, Francesc Puigpelat (Alrevés)
· El cel no és per a tothom, Marta Rojals (Anagrama)
· L’observador de núvols, Mar Capdevila, Premi Pin i Soler 2018 (Angle)
· Errata. Una vida a examen, George Steiner (Arcàdia)
· Sarah’s Scribbles III Gats indòmits, Sarah Andersen (Bridge)
· El paradís a les fosques, Vicent Usó, Premi Enric Valor de Novel·la (Bromera)
· La vida material, Marguerite Duras (Club Editor)
· Groc: història gràfica d’una lluita, Toni Galmés (Comanegra)
· Lo color més blau, Maria Aurèlia Capmany (Cossetània)
· El fil invisible, Gemma Lienas, Premi Sant Joan BBVA (Edicions 62)
· Llum d’agost, William Faulkner (Edicions del 1984)
· Últim estiu a Ordino, Joan Peruga (Editorial Andorra)
· Els pobles perduts del Pirineu català, Diversos autors (Edicions Sidillà)
· El regne del llenguatge, Tom Wolfe (Editorial Empúries)
· Les milícies antifeixistes de Catalunya. Voluntaris per la llibertat, Gonzalo Berger (Eumo)
· La crisi catalana: Una oportunitat per a Europa, Carles Puigdemont, diàlegs amb Olivier Mouton (La Campana)
· La línia d’ombra, Joseph Conrad (L’Avenç)
· Qui bones obres farà, Pep Tosar (Lleonard Muntaner Editor)
· Pentimento. Antoni Real (Meteora)
· Amor a la brega, Blanca Llum Vidal (Pagès Editors)
· Canteu, esperits, canteu, Jesmyn Wardesmyn (Periscopi)
· Per tenir casa cal guanyar la guerra, Joan Margarit (Proa)
· A les ciutats amagades, Natàlia Cerezo (Rata;_)
· Nosaltres, les dones, Maria Mercè Roca (Rosa dels Vents)
· Anaïs sota les voltes, Maria Vilanova Vila-Abadal (Voliana Edicions)

Making Catalan Literature Travel for Internacional Publishers and Agents

L’Institut Ramon Llull organitza de forma anual una visita d’editors i agents literaris estrangers a Catalunya amb l’objectiu de presentar-los la literatura catalana de manera directa i personalitzada, fomentant també els lligams entre aquests i els agents literaris i les editorials catalanes, els escriptors, els crítics i els traductors.

Aquest serà el segon any que el Making Catalan Literature Travel for Internacional Publishers and Agents se celebrarà dins del marc de La Setmana, seguint la línia oberta l’any passat per arribar a configurar un Saló del Llibre, que, sense que La Setmana perdi la seva essència de fira i festival de la cultura, pretén internacionalitzar l’edició en català i professionalitzar la gran cita anual.

Aquesta suma d’esforços, de l’Institut Ramon Llull i La Setmana, ja ha demostrat que és una gran ocasió per mostrar múscul editorial i permetre que els 18 participants en la missió (dos més que en la passada edició) copsin la vitalitat de la indústria del llibre en català i gaudeixin dels atractius de La Setmana mentre es troben amb professionals del sector.

De la mà de l’Institut Ramon Llull, ens visitaran 18 editors (10 especialitzats en ficció literària i 8 en literatura infantil i juvenil) de 16 països i es reuniran amb 41 agències i editorials catalanes. Les reunions, 400 en total, amb els editors, agents literaris, autors, etc., tindran lloc del 9 al 14 de setembre al COAC.

Més enllà de les reunions amb les agències i editorials catalanes, els editors estrangers participaran a vuit xerrades sobre el món editorial en català, la literatura catalana i la il·lustració a Catalunya i a les Illes Balears.

La Primera Biblioteca Personal:

Són molts els reptes i els objectius de La Setmana però un dels principals és la creació de nous lectors. Per aconseguir-ho és molt important que els més petits tinguin, complementàriament a les biblioteques escolars, també els llibres a casa, al seu abast, que puguin atresorar els primers llibres que llegeixin.

Som el que hem llegit, la nostra biblioteca és la nostra biografia!

En aquesta edició de La Setmana i gràcies a la col·laboració de Romanyà Valls, tots aquells que comprin llibres per un valor de 50 € podran endur-se a casa la “Primera Biblioteca Personal” (fins a esgotar existències).

L’any 2016, Gemma Romanyà (recentment traspassada) va declarar “Si es perd l’hàbit de llegir, tindreu una societat molt més pobra humanament i intel·lectualment” La setmana I els hereus de Romanyà Valls volen, enguany, que una gran part dels infants puguin gaudir de la seva Primera Biblioteca Personal.

22è Premi Trajectòria:

Diseño sin título-4 copia 2El Premi Trajectòria, que des del 1997, es lliura anualment a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació.

Fa dos anys, amb motiu de la celebració del 20è aniversari del Premi Trajectòria, es va voler iniciar la col·laboració entre un artista i La Setmana. En l’edició del 2016 va ser Jaume Plensa, reconegut artista i escultor català, qui va cedir un dibuix digital, en l’edició del 2017 qui va cedir la seva obra va ser Joan- Pere Viladecans, i enguany ha estat el pintor i escenògraf Frederic Amat qui ha cedit la seva obra al guanyador del 22è Premi Trajectòria, Guillem Terribas. D’aquesta obra només n’hi ha tres originals: el que es lliurarà a Guillem Terribas, un que quedarà exposat a EDITORS.CAT i un tercer en poder de Frederic Amat.

Tots aquells que vulguin tenir una reproducció d’aquesta obra la podran trobar a La Setmana, sigui a les tradicionals bosses o a la postal de recent creació.

El guanyador d’aquesta edició, Guillem Terribas, ha estat reconegut per la seva llarga trajectòria com llibreter i activista cultural.

Els membres del jurat van decidir atorgar Premi Trajectòria 2018 a Guillem Terribas per: “el seu incansable activisme cultural, la seva llarga trajectòria com a llibreter de referència i la seva clara voluntat de promoció, difusió i defensa de la cultura catalana.”

Guillem Terribas (Salt, 1951) autodidacta, cinèfil, pintor, dibuixant, llibreter, comediant, comunicador, conversador i observador. Des de l’any 1978 i durant 36 anys va ser l’ànima i gerent de la Llibreria 22 de Girona i actualment en presideix el Consell d’Administració. Ha col·laborat i col·labora en diferents mitjans de comunicació sempre parlant de cultura. L’any 2017 el Govern de la Generalitat li va concedir la Creu de Sant Jordi. L’any 2007 va publicar “Demà serà un altre dia” un llibre que parla d’ell, però sobretot de llibres i cultura. L’any 2017 publica “Alegra’m la vida” una reivindicació del cinema, una més de les seves grans passions: “El cinema, des de sempre ha donat sentit a la meva vida.”

L’acte de lliurament se celebrarà el dijous 13 de setembre a 2/4 de 8 del vespre.

Obra gràfica de Frederic Amat

Obra gràfica de Frederic Amat

Frederic Amat (Barcelona, 1952), pintor. La seva obra ha estat exposada i publicada a tot el món. La seva concepció oberta de la pintura li ha portat a integrar en el seu treball creatiu múltiples llenguatges artístics. Ha realitzat escenografies per a la dansa i el teatre a partir de textos de García Lorca, Beckett, Juan Goytisolo, Koltès, i Octavio Paz. Així mateix ha dirigit i configurat els espais escènics de l’òpera El viaje a Simorgh de Sánchez Verdú i dels oratorios Oedipus Rex de Stravinsky/Cocteau i Maddalena ai piedi di Cristo de Caldara. També ha il·lustrat diverses obres literàries com Les Mil i Una Nits o L’Odissea.

En les seves intervencions en espais arquitectònics ha desenvolupat projectes que combinen pintura, escultura i ceràmica: El Mural dels Olles, Villanurbs, Pluja de Sang o Mur d ́Ulls. En la mateixa direcció plural ha estès la pintura a l’àmbit de la cinematografia en pel·lícules com a Viaje a la luna, Foc al Cántir, El aullido, Danse Noire, i Deu Dits.

Podeu consultar el palmarès dels anys anteriors al web de La Setmana, a l’apartat “Premi Trajectòria”.

Les activitats:

36294145684_611029d517_kLes activitats són una part central de La Setmana. En l’edició 2018 s’han programat més de 265 activitats, d’aquestes, 45 estan adreçades als més petits.

Les activitats es desenvoluparan en els 3 escenaris exteriors que es troben dins el recinte de La Setmana, a l’auditori del COAC i al Casal del Metge.

S’ha de destacar, també, la visita a La Setmana d’autores internacionals que presenten les seves últimes novetats editades en català. En l’edició La Setmana de l’any 2017 es va crear la figura del “convidat especial de La Setmana” i, enguany ens visiten Ayobani Adebayo (dimarts dia 12, a les 20.00 h, escenari 2) i Sarah Andersen (dissabte dia 8, a les 12,30 h, escenari 2).

  • Programació per a públic adult

Parlem de Llibres: tardes temàtiques de presentacions, a càrrec de periodistes i experts i dels autors dels llibres. Aquest any parlarem de: gastronomia, emocions, pensament, postguerra, del procés i d’actualitat.

Va de: presentacions temàtiques de ficcions, contes i memòries.

Fem una Moritz amb… Cada dia, entre setmana, un periodista cultural conversarà amb diferents autors, sempre acompanyats d’una Moritz. Els autors que hi participaran són: Sergi Pàmies, Eva Baltasar, Najat El Hachmi i Martí Gironell.

De visita amb una Moritz Les trobades amb les autores convidades de La Setmana, Ayobani Adebayo i Sarah Andersen.

El dia de… El dia de les revistes i la premsa en català; El dia de les Biblioteques, El dia de l’ensenyament. La tarda de… Tarda de reflexió sobre la LIJ, Tarda Negra, Tarda Jove, la Tarda de la Traducció, i la tarda Fantàstica.

Celebrem! Durant La Setmana, celebrarem el número 200 de la col·lecció Suda, una lectura popular en record de Montserrat Abelló, commemorem els anys de Maria Aurèlia Campmany i Manuel de Pedrolo, també de Josep Maria Llompart i la Direcció General de Política Lingüística farà una celebració especial de Pompeu Fabra. També l’Institució de les Lletres Catalanes farà diferents celebracions i homenatges.

Premis literaris La Setmana acull el lliurament i la presentació de diversos premis literaris. ✓ Premi BBVA Sant Joan de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX
✓ Premi Núvol de contes
✓ Premi Pin i Soler
✓ Premi Illa dels Llibres
✓ Premi Coca-Cola de Relat Breu ✓ Premi Maria Rius

Vespres de Poesia Cada vespre ens acomiadarem amb un petit recital de poesia.

De passeig: itineraris Literaris. Per tal de difondre els nombrosos espais de la Barcelona literària, La Setmana organitza 14 itineraris literaris a proposta dels expositors per redescobrir la ciutat a través dels seus llibres i escriptors.

  • Programació pels lectors més petits

La setmana inclou moltes activitats infantils i familiars. S’han organitzat 45 actuacions, entre espectacles i contacontes, diferents tallers, les matinals festives amb la col·laboració de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, l’espai del conte, amb el suport de l’Obra Social “La Caixa“, l’hora del conte, Els Tallers de La Setmana, i moltes més activitats. També hi haurà La petita llibreria, un espai on els més petits podran llegir els seus llibres preferits i estar al dia de les últimes publicacions.

Les firmes d’autors. Durant tota La Setmana, un total de 200 autors passaran per les diferents casetes dels expositors per signar els seus llibres.

Rodes de premsa. Durant La Setmana, es faran rodes de premsa convocades per expositors, col·laboradors i entitats diverses, que seran informades puntualment.

La Nit de La Setmana:

Per primera vegada, a l’avinguda de la Catedral, obrim La Setmana a la nit. Divendres dia 14, La Setmana estarà oberta fins a les 12.00 h de la nit i es programen dues activitats principals.

Jo llegint, un projecte de Tom Carr
De la mà de l’artista plàstic Tom Carr, s’animarà als assistents a celebrar el fet de llegir. Tot emulant el llenguatge de les siluetes de perfil anteriors a l’aparició de la fotografia i en un espai especialment disposat, es convidarà a un joc per al qual caldran dues persones i un llibre.

L’una es col·locarà de perfil, amb un llibre a les mans entre la projecció i la pantalla, i l’altra li farà una foto. Una manera senzilla i lúdica de convertir en protagonistes els lectors i els seus llibres. Totes les fotografies podran participar en un concurs que s’organitzarà a través de les xarxes socials de La Setmana.

Lectures, acció a càrrec de l’AELC
Des de les 9 del vespre i fins que tanquem a tots els escenaris exteriors de La Setmana es realitzaran lectures que aniran a càrrec de diferents autors i autores de l’AELC.
Trobareu tota la informació sobre aquests actes, itineraris, trobades… a la pàgina web de La Setmana.

La Setmana Compromesa:

Com cada any, La Setmana i tots els implicats en la seva organització (Comissió Organitzadora, expositors, institucions, col·laboradors, patrocinadors, treballadors…), volen mostrar el seu compromís social.

L’any 2015 es va organitzar, de la mà de la Creu Roja, la “Prestatgeria solidària” i es van recollir llibres pels col·lectius més vulnerables. L’any 2016 es va fer públic el manifest “La cultura escrita amb els refugiats”. En l’edició del 2017, conjuntament amb FundiPau (Fundació per la Pau) es van organitzar diferents actes i xerrades a favor de la Cultura de la Pau i la no-violència.

Diumenge dia 9 a les 12.00 h el PEN Català, l’Associació Catalana pels Drets Civils i La Setmana organitzaran una taula rodona per plantejar i debatre l’estat actual de la llibertat d’expressió. Els casos dels titellaires Títeres desde Abajo, Valtonic, Fariña o Arco, per mencionar-ne només alguns, fan que ens plategem quin és l’estat actual de la llibertat d’expressió.

A les 13.00 h La Setmana aturarà tota l’activitat i a les escales de la Catedral l’Associació Catalana pels Drets Civils llegirà uns textos relacionats amb la situació dels presos i exiliats polítics i La Setmana farà públic el “Manifest Per la Llibertat d’Expressió”.

Els aparadors de La Setmana:

La Setmana del Llibre en CatalàGràcies a la implicació de llibreries d’arreu del territori, la 36a edició de La Setmana serà més gran i descentralitzada.

Més de 50 llibreries de Catalunya faran aparadors de promoció de La Setmana en els quals hi haurà, exclusivament, títols en català i es vestiran amb la imatge de La Setmana: cartell i punts de llibre amb el logo d’aquesta edició i les bosses i postals amb la reproducció de l’obra de Frederic Amat.

Els aparadors participaran en un concurs i el premi al millor aparador serà un viatge de cap de setmana, per a dues persones, a Viena.

Aquesta acció es desenvolupa gràcies al suport del Gremi de Llibreters de Catalunya i Transloan.

Les biblioteques omplen les seves prestatgeries

Un any més volem destacar la compra de llibres per a biblioteques públiques. Enguany un total de 87 es beneficiaran de les aportacions.

74 biblioteques gràcies al patrocini de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona i 13 més gràcies als patrocinadors privats: Obra Social “la Caixa”, Moritz, Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX, Banc Sabadell i Transloan

A més, 10 biblioteques escolars rebran el suport de Coca-Cola.

Entitats que participen en activitats de La Setmana:

✓ Agència Catalana de la Joventut
✓ Ajuntament de Barcelona. Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO ✓ Associació d’Escriptors en Llengua Catalana
✓ Associació Professional de Traductors i Intèrprets de Catalunya
✓ Biblioteques de Barcelona
✓ Club TR3SC
✓ Coca-Cola
✓ Diputació de Barcelona. Gerència de Biblioteques i Àrea d’Educació ✓ Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès
✓ Escola de Llibreria de la Universitat de Barcelona
✓ Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX
✓ Generalitat de Catalunya. Servei de Biblioteques
✓ Generalitat de Catalunya. Departament d’Ensenyament
✓ Institució de les Lletres Catalanes
✓ L’Illa dels Llibres
✓ Núvol. El digital de cultura
✓ Obra Social “la Caixa” – CaixaBank

La Setmana és possible gràcies al suport de:

✓ Ajuntament de Barcelona
✓ Banc Sabadell
✓ Coca-Cola
✓ Col·legi d’Arquitectes de Catalunya – COAC
✓ Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
✓ Diputació de Barcelona
Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX ✓ La Vanguardia
✓ La Xarxa
✓ Moritz
Obra Social “la Caixa” ✓ Institut Ramon Llull
✓ Romanyà Valls
✓ Transloan

Organització de La Setmana:

La Setmana està organitzada per EDITORS.CAT. La Comissió Organitzadora està composta per:

✓  EDITORS.CAT
✓  Gremi d’Editors de Catalunya
✓  Gremi de Llibreters de Catalunya
✓  Gremi de Distribuïdors de Publicacions de Catalunya
✓  APPEC, Associació de Publicacions Periòdiques en Català
✓  Generalitat de Catalunya. Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i Servei de Biblioteques
✓  Ajuntament de Barcelona. Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona (ICUB) i Biblioteques de Barcelona
✓  Diputació de Barcelona

La falca de La Setmana:

Setmana 2018

El merchandising de La Setmana

Torna La Setmana del Llibre en Català: l’aparador més gran de llibres en català i amb activitats per a tots els públics: presentacions, lectures poètiques, rutes literàries, conta-contes…Vine a La Setmana, on la literatura és llibertat.

T’esperem el 7 al 16 de setembre a l’avinguda de la Catedral de Barcelona. Recorda, del 7 al 16 de setembre.

Viu i llegeix en català!

Categories
La Setmana. Moll de la Fusta, Barcelona. Del 8 al 17 de setembre de 2023
This is default text for notification bar