El Moll de la Fusta tornarà a acollir La Setmana per tercer any consecutiu

La 40a edició de La Setmana (entre el 9 i el 18 de setembre) tornarà a tenir lloc al Moll de la Fusta de Barcelona, per tercer any consecutiu. Els amplis espais del Moll permetran fer més gran l’espai de La Setmana, passant a ocupar 7.215m2 que permetran ubicar un gran espai d’exposicions, quatre escenaris, un espai familiar, zones de lectura i, fins i tot, una petita àrea gastronòmica. L’espai d’exposició passarà de tenir 69 mòduls a 84, que a més seran més grans que els dels darrers anys. D’altra banda, l’increment a quatre escenaris permetrà ampliar el nombre d’activitats que oferirà La Setmana.

La Setmana va haver de traslladar-se al Moll de la Fusta el 2020 quan, en plena pandèmia del Covid-19, es cercava un espai ampli que permetés celebrar l’esdeveniment i alhora garantir les mesures de seguretat, distància i control de l’aforament que exigia la situació. Després de l’èxit de les edicions del 2020 i 2021, l’organització va decidir continuar celebrant l’actual i futures edicions al Moll de la Fusta, d’acord a les bones valoracions dels expositors, dels visitants i de l’Ajuntament de Barcelona.

El Moll de la Fusta és la vuitena ubicació que té La Setmana del Llibre en Català des de la seva creació l’any 1983. Abans del Moll, la Setmana ha celebrat sis edicions a l’Estació de Sants de Barcelona, una a l’Estació de França, setze a les Drassanes de Barcelona, dues a la plaça Catalunya, una al Monestir de Sant Cugat del Vallès, dues al Parc de la Ciutadella, i vuit a l’Avinguda de la Catedral de Barcelona.

 

Història i ubicació del Moll de la Fusta

El Moll de la Fusta va batejar-se oficialment amb el nom Moll de Bosch i Alsina en honor a un polític i empresari català que va fer-se ric a Cuba. Tot i així, com passa sovint amb molts espais emblemàtics, pràcticament ningú en fa servir el nom real.

Aquest espai va ser, fa molts segles, el primer port de la ciutat, quan Barcelona era romana. Més tard, i tal com indica el seu nom popular, el Moll de la Fusta va tenir funcions de dipòsit i estiba de fusta.

Avui dia, i després que es remodelés en el context dels Jocs Olímpics del 1992, és un agradable passeig arran de mar perfectament integrat a la ciutat. El moll està comprès entre el Mirador de Colom i el final de Via Laietana. Paral·lel al Moll de la Fusta i al seu costat és el Passeig de Colom, que podria considerar-se una extensió lateral del moll per als vianants i encara que realment es tracti d’un carrer del Port Vell. Des d’aquest passeig a peu de costa s’arriba al Palau de Mar, al Maremàgnum i al mirador de Colom, entre altres punts emblemàtics. De nit, el moll és alegre i transitat per la proximitat a les zones d’oci del Maremàgnum, el Born i la Rambla.

Ara és, doncs, un lloc de lleure. Però no sempre ha estat així: de la vida dura al moll, en va deixar testimoni, fa prop d’un segle, el poeta Joan Salvat-Papasseit:

“Heus aquí: jo he guardat fusta al moll.
(Vosaltres no sabeu
què és guardar fusta al moll:
però jo he vist la pluja
a barrals sobre els bots,
i dessota els taulons arraulir-se el preu fet de l’angoixa;
sota els flandes i els melis,
sota els cedres sagrats.”

Nocturn per a acordió (1925)

 

Com accedir al Moll de la Fusta

  • Passejant.
  • Bicicleta i Patinet.
  • Bus: 59, D20, H14, V13, V17
  • Metro: parada Colom, L3 i L4.
  • Tren: R15, R2S, R3, RG1, S2
  • Vehicle particular: Hi ha un aparcament soterrani al mateix Moll de la Fusta.

 

Mapa d’ubicació

Categories
La Setmana. Moll de la Fusta, Barcelona. Del 8 al 17 de setembre de 2023
This is default text for notification bar