“Joan Carles Girbés: ‘La Setmana és una bombolla en el nostre món editorial i literari’”, article publicat a VilaWeb

Article publicat a VilaWeb el 31 d’agost del 2020. Fes clic per veure l’article original

Entrevista al president de la Setmana del Llibre en Català deu dies abans d’inaugurar-se

Fa un any l’editor Joan Carles Girbés (Carcaixent, 1974), responsable de les editorials del grup Som (Ara Llibres, Amsterdam, la Casa dels Clàssics), es feia càrrec de la presidència de la Setmana del Llibre en Català, substituint Joan Sala, editor de Comanegra. Aleshores poc es pensava que hauria de batallar per mantenir la Setmana dins el calendari, arran dels estralls de la covid-19. Però, a diferència d’altres esdeveniments literaris, la Setmana del Llibre en Català, amb l’Associació d’Editors en Llengua Catalana al capdavant, van ser molt resolutius i van afrontar la situació amb determinació. El mes de juny anunciaven que enguany es faria al Moll de la Fusta i que se’n reduiria la durada, del 9 al 13 de setembre. Tothom va agrair la claredat, enmig de la incertesa que planava amb el Sant Jordi d’estiu. Ara, deu dies abans d’inaugurar-se, hem parlat amb Girbés, que ens ha exposat els objectius i les característiques de la fira d’enguany, que té el convenciment que es farà.

Us vau fer càrrec de la presidència de la Setmana ara fa un any. Sis mesos després, al març, ens van confinar a tots. Com heu viscut aquests mesos de postconfinament, com a nou president d’aquesta fira literària i quins esculls heu hagut de superar?
—Vaig agafar la presidència de la Setmana en un moment en què ja es trobava consolidada: apreciada per la gent, ha funcionat molt bé, cada any ha anat millorant i sap crear moltes complicitats i adhesions. És com una bombolla en el nostre món editorial i literari. Tothom s’hi aboca: no solament llibreters, editors, autors, sinó també els mitjans de comunicació, els polítics… Per això vaig assumir la presidència amb una alta dosi de responsabilitat. El punt en què es trobava la Setmana permetia de començar a afinar. És a dir, la part més gruixuda ja s’havia fet els darrers anys: trobar l’emplaçament, el model, la fórmula d’èxit de la Setmana. Perquè ja sabem que aquest esdeveniment ha passat moments molt diversos. Aquestes circumstàncies permeten, doncs, de fer efectives i polir algunes cosetes i proposar-ne nous reptes. En això vam començar a treballar i ens vam abocar des del primer moment. Fer realitat qüestions de detalls, no de fons. També mirar de definir què ha de ser en el futur la Setmana. Cap a on ha de caminar. I quan tot això anava pel bon camí es va fer miques tot al mes de març. Aleshores simplement vam esperar, perquè no podíem res més. Teníem el Sant Jordi molt al damunt. I vam acordar de parlar-ne després de Sant Jordi. Va ser al maig quan ens hi vam tornar a posar: ja sabíem que teníem una incertesa absoluta, per això es tractava de donar el màxim d’elements de certesa en aquell moment. Vam parlar amb les institucions amb les quals, la veritat, hem tingut molta complicitat, tant l’Ajuntament de Barcelona com amb la Generalitat de Catalunya. Trobàrem un nou emplaçament, que feia factible, anant molt malament, de poder fer la Setmana.

Vau pensar en algun moment de no fer la Setmana?
—En cap moment. Vèiem que tal com evolucionava tot, seria més important que mai. Seria un punt no tan sols de retrobament i d’impuls anímic per al sector, sinó també important per la projecció que té, per la facturació que aporta i per la difusió. I tindrem una Setmana que és una petita heroïcitat, perquè l’hem muntada en tres mesos, que vol dir reorganitzar i pensar com podíem fer una Setmana segura per a tothom, fos quina fos la situació. I ens situàrem en la pitjor, de manera que les mesures de seguretat són molt fortes. I han estat també uns mesos de molta creativitat, sobretot i especialment des d’Editors.cat, que és l’ànima impulsora de la Setmana. Volem que tiri endavant no d’una manera resistent sinó d’una manera activament reivindicativa del moment que vivim, perquè tenim un sector molt viu i això ho hem de traslladar als lectors.

Per tant, com heu planejat la Setmana amb la covid-19?
—Hem volgut mantenir-ne i preservar-ne l’essència. És a dir, que la Setmana transmeti aquells elements que la identifiquen: la presencialitat, el reconeixement del premi Trajectòria, que sigui un punt de trobada i d’aixopluc de l’edició d’editors, i molt especialment per tot allò que implica de difusió del llibre en català, per a centrar la mirada dels mitjans de comunicació i del públic en general en el llibre en català. Havíem fet una primera inscripció el mes de març i després, quan ja sabíem l’emplaçament i les dates, vam fer una nova crida explicant les condicions. I la resposta va ser que s’hi van apuntar més expositors que abans. De fet, s’ha batut el rècord d’inscripcions. I això mostra la magnitud de la confiança que té el sector en la Setmana i la unanimitat que hi ha en la necessitat de fer-la.

Però d’entrada, la covid-19 ho ha escurçat tot: dels dies als metres quadrats de les parades.
—Sí i no, perquè en realitat, tindrem més espai que mai, depèn de com t’ho miris. Perquè tenim un 25% més d’espai del que teníem a l’avinguda de la Catedral. De fet, l’emplaçament és excepcional. Enguany anem allà, però la Setmana tornarà a la Catedral l’any vinent. Ja en tenim el compromís de les autoritats. Però el Moll de la Fusta ens ha permès de fer més amples els passadissos, esponjar les casetes i encabir-hi algunes casetes més. Tindrem 69 casetes. Sí que són menys dies i sí que les casetes són una mica més petites. Però les mesures sanitàries no permeten que la gent hi entri, fet que ens agradava molt. En cap cas, no serà una Setmana petita, serà una Setmana que volem molt gran. I les activitats, tot i tenir un escenari i no tres, també hem mirat d’encabir-les-hi totes. Seran activitats col·lectives. Hem potenciat també les signatures, situant els autors en diversos indrets del Moll de la Fusta i algunes activitats es faran virtuals perquè arribin més enllà del que és l’espai del Moll.

Si vols llegir l’article sencer clica aquí

Categories
La Setmana. Moll de la Fusta, Barcelona. Del 8 al 17 de setembre de 2023
This is default text for notification bar