Guillem Terribas, 22e Premi Trajectòria

El Premi Trajectòria, que des del 1997, es lliura anualment a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació.

El guanyador d’aquesta edició, Guillem Terribas, ha estat reconegut per la seva llarga trajectòria com llibreter i activista cultural.

Els membres del jurat van decidir atorgar Premi Trajectòria 2018 a Guillem Terribas per: “el seu incansable activisme cultural, la seva llarga trajectòria com a llibreter de referència i la seva clara voluntat de promoció, difusió i defensa de la cultura catalana.”

Guillem Terribas, ha volgut agrair el Premi amb les següents paraules:

“Rebre el Premi Trajectòria en la seva 22 edició, dins la 36 Setmana del Llibre en Català, ha suposat per a mi un orgull i un honor, pel fet que els diferents gremis que formen part del món del llibre i també els periodistes culturals, hagin pensat en la meva persona i els meus anys dedicats a fer de Llibreter.

He viscut les diferents etapes de la Setmana. Des dels seus inicis a l’Estació de Sants fins a la seva actual ubicació a l’avinguda de la Catedral. Durant uns anys a través del Gremi de Llibreters, vaig formar part de la comissió organitzadora. Durant aquella època, a través d’una proposta meva, La Setmana va obrir noves seus a Tarragona, Lleida i Girona. Fins i tot vaig formar part de la delegació que la va portar a Nova York. Per tant conec i crec amb la feina que s’hi fa i la necessitat que es porti a terme.

Cada vegada, i aquesta vegada també, quan rebo un reconeixement pel meu treball com a Llibreter, mentalment miro enrere i repasso la feina que he fet i el perquè del reconeixement. I és en aquests moments, en aquestes imatges, que em passen com a una pel·lícula, que veig que han passat moltes coses bones i algunes de no tant, durant aquests anys que he estat a primera línia com a llibreter.

I recordo que, ara farà 40 anys, concretament el 20 d’octubre de 1978, es va inaugurar la Llibreria 22 i va començar aquesta història. Una història que vam crear una colla de gent que crèiem que havíem de portar aire nou en aquella Girona gris i negra. Una gent que teníem ganes de fer coses, després de 40 anys de foscor. Aleshores vam idear les bases del que havia de ser la 22: un espai de venda de llibres, obert, participatiu, creatiu, que organitzés actes i presentacions; tertúlies i trobades. Que organitzés un premi literari. Al mateix temps teníem molt clar que no havíem d’oblidar que, per portar a terme totes aquestes “utopies”, havíem de crear una empresa que fos rendible i una llibreria que fos creïble per poder fer possible el projecte.

Amb aquestes bases, vaig tenir la sort de capitanejar el projecte, amb gent que m’ha fet costat i la que hi ha treballat, i ho hem fet amb molta imaginació, empenta, ajudes, hores i hores…, i amb aquests anys la 22 s’ha fet un lloc en el món de les llibreries.

Durant tots aquests anys he après, viscut, gaudit, patit, compartit i estimat aquest ofici i, finalment, puc dir ben alt que sóc llibreter.”   Guillem Terribas

Categories
La Setmana. Moll de la Fusta, Barcelona. Del 8 al 17 de setembre de 2023
This is default text for notification bar