Joan Sala valora les 4 últimes edicions de La Setmana

Tot repassant la nota de premsa de la 33a edició de La Setmana del llibre en Català, edició en què vaig col·laborar amb la presidenta d’aquell moment, Montse Ayats (ja que m’havien proposat prendre el seu relleu en la següent edició), veig que ens plantejàvem tres objectius:

  • Convertir La Setmana en un esdeveniment cultural imprescindible i de prestigi.
  • Consolidar La Setmana millorant-ne la difusió i atraure públic.
  • Incentivar la compra de llibres.

Ara, cinc anys després, havent presidit l’organització de La Setmana els darrers quatre, penso que no només hem aconseguit els objectius, sinó que hem anat molt més enllà. Puc dir, doncs, que estem molt satisfets de la feina feta.

Veníem de la 32a edició, de les casetes de fusta, comptàvem amb un centenar d’expositors repartits en les 51 casetes, una facturació de poc més de 200.000 euros i amb un patrocini privat molt minso. Per altra banda, hi havia una sensació que La Setmana era una “fira” menor amb una imatge de sistema editorial petit. Per si tot això fos poc, teníem la inseguretat que l’Ajuntament ens permetés quedar-nos a l’avinguda de la Catedral, que és el lloc ideal per a la seva celebració.

En aquesta 37a edició, comptem amb més de 219 expositors repartits en els 62 estands, preveiem una facturació d’uns 550.000 euros, hem anat consolidant el patrocini privat, el lloc de celebració està ben assegurat per part de l’Ajuntament i La Setmana ha esdevingut probablement l’esdeveniment cultural de més magnitud al nostre país, amb una atenció per part dels mitjans que fa que el seu ressò vagi molt més enllà dels 10 dies de durada que té, convertint-se en el detonant de tot un mes de setembre en què tots parlem de llibres en català, cosa que actua molt directament sobre la incorporació de lectors a la llengua catalana i l’increment que experimenten les vendes en aquest darrer tram de l’any.

Però també és molt important haver convertit La Setmana en una fira que incorpora les tres potes que sustenten les altres fires internacionals importants: la venda de llibres, el festival literari (els actes culturals, la dinamització de la lectura) i venda de drets internacionals (aquesta ha estat l’última fita assolida, amb la connivència de l’Institut Ramon Llull).

La transversalitat de La Setmana, que per a nosaltres és molt important, s’ha incrementat amb la presència dels nostres grans artistes plàstics (Jaume Plensa, Joan-Pere Viladecans, Frederic Amat i aquest any Ignasi Aballí) com a realitzadors de l’obra que s’entrega com a Premi Trajectòria.  També hem fet acords amb les escoles (Massana, Elisava, Aula Ràdio, entre d’altres) per tal que els seus alumnes col·laborin amb nosaltres.

Una altra fita important és la presència de les biblioteques que vénen a cercar llibres a La Setmana, si l’any 2013 n’eren 10, aquest any en seran 104 (un 25% de totes les que hi ha al país) les que gràcies tant al patrocini públic com al privat passaran per La Setmana a comprar llibres.

I finalment constatem que el sector editorial en català ja té La Setmana com el gran moment de sortida de les seves novetats de tardor en aquest gran aparador, cosa que fa que la presència d’autors sigui molt important en quantitat i en qualitat (aquest any més de 250 autors signaran a les casetes), aconseguint també que la participació d’autors internacionals de gran renom a La Setmana sigui possible.

Com deia, doncs, amb una gran satisfacció envers la feina feta, ha arribat l’hora de deixar pas a una nova presidència que de ben segur treballarà amb gran energia per millorar encara més aquest gran esdeveniment de tots que és La Setmana.

Vull, però, agrair de tot cor a les persones que han col·laborat en aquest èxit, que han estat moltes i sovint sotmeses a molta tensió, però la seva voluntat ha triomfat per sobre de tot i gràcies a això finalment tenim l’esdeveniment que aquest país es mereix.

Joan Sala

President de La Setmana

Categories
La Setmana. Moll de la Fusta, Barcelona. Del 8 al 17 de setembre de 2023
This is default text for notification bar