La Setmana que el País es mereix

La Setmana del Llibre en Català, tanca aquest migdia, a les 14.00 h, la 36a edició; l’edició amb més participació d’expositors un total de 210 (190 segells editorials, 11 llibreries, 2 distribuïdores i 7 institucions); la que ha aixoplugat més concentració i quantitat de títols diferents editats en català; amb la satisfacció d’haver assolit, novament, el seu principal objectiu, donar visibilitat als llibres, revistes i publicacions periòdiques en català; teixir complicitats amb el públic, col·laborar estretament amb les biblioteques públiques, les entitats culturals, les empreses privades i les institucions públiques per avançar en el foment de la lectura en català i en la creació de nous lectors i convertint-se, definitivament, en la gran manifestació de la potència de l’empresa editorial en català.

En aquesta 36a edició, com ja es fa ver en l’edició anterior, i gràcies a la col·laboració amb l’Institut Ramon Llull, 18 editors i agents literaris de 16 països diferents, han pogut veure i viure, l’esplendor i maduresa de la nostra indústria i han mantingut 425 reunions amb editors catalans.

Enguany, s’han organitzat 265 actes, dels quals 45 s’adreçaven als més menuts, s’han presentat més de 250 novetats editorials, més de 350 autors que escriuen i publiquen en català, han passat per La Setmana i han estat en contacte amb els seus lectors; 87 biblioteques públiques i 10 biblioteques escolars, d’arreu de Catalunya, han pogut ampliar el seu fons gràcies a patrocinadors institucionals i privats; les escoles han tornat (gràcies al petit canvi de dates) a visitar La Setmana; s’han repartit més de 200 “Biblioteques Personals” (que es van esgotar el dissabte dia 15) per potenciar la creació de nous lectors “Som el que hem llegit, la nostra biblioteca és la nostra biografia!”, i s’ha atorgat el 22è Premi Trajectòria a Guillem Terribas pel “seu incansable activisme cultural, la seva llarga trajectòria com a llibreter de referència i la seva clara voluntat de promoció, difusió i defensa de la cultura catalana.”

Quan tot just acabem de tancar la 36a edició, Joan Sala, president de La Setmana, a més de constatar, novament, l’èxit i, no ja la consolidació sinó la fortalesa, de La Setmana, ha comentat: “Ja podem afirmar que tenim una fira de llibres professional”. I ha declarat: “Tenim una fira de llibres normal de país normal, aquest any les tres potes de La Setmana, mostra, festival i saló de compravenda de drets han funcionat d’allò més bé, màxima diversitat, novetats i fons, moltíssimes activitats amb gran quantitat de públic i més de 400 reunions entre editors d’aquí i de fora, que ens han de donar moltes alegries a tots ben aviat. Tanquem amb la satisfacció d’haver fet una feina ben feta!.”

Montse Ayats, presidenta d’EDITORS.CAT ha manifestat “Estic molt contenta amb els resultats d’aquesta edició i feliç de veure que allò que van pensar ara fa cinc anys és avui una realitat.“ I ha afegit:La Setmana és una clara demostració que la visibilitat de l’edició en català ens permet arribar a nous lectors i estic segura que tindrem una bona tardor des del punt de vista de les vendes.”

Germà Capdevila, president de l’APPEC, (Associació d’Editors de Revistes i Digitals), ha declarat: “Acabem una nova edició de La Setmana realment satisfets. Per als editors de revistes i digitals és un privilegi enorme poder participar-hi any rere any. La Setmana ha esdevingut un esdeveniment de primer ordre, no només per al sector editorial, sinó per a la cultura catalana en general.”

M. Carme Ferrer, presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya, ha explicat: “Deia algú que La Setmana feia molt de goig, que ja era gran, de país normal, amb un model organitzatiu i un emplaçament consolidats, i això es nota. La Setmana és una fira i una festa. Té voluntat de presència, de trepitjar carrer, de palanca d’expansió del llibre en català per tot el país. Sempre hi trobareu el compromís i la complicitat de les llibreries, aquells llocs que la repliquen cada dia, a cada barri, a cada poble i a cada ciutat.”

Martí Romaní, president del Gremi de Distribuïdors de Catalunya, valora l’èxit de públic i de vendes: “Ara sí que podem dir que La Setmana s’ha consolidat plenament, amb èxit de públic i vendes. Un bon moment per recordar els moments durs i difícils que La Setmana ha passat durant els seus 36 anys d’existència. També per analitzar les qüestions organitzatives d’aquesta edició, sobretot les que s’han dut a terme per primera vegada, per seguir millorant a les pròximes edicions. En definitiva, un èxit de sector i una embranzida molt positiva pel llibre en català”.

Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya, destaca la viabilitat del model: “A falta de tenir les xifres definitives, tot fa suposar que aquesta edició de La Setmana ha estat de nou un èxit i no tan sols de públic, que ha estat força evident, sinó també de xifra de vendes, dades que ens confirmen que el model actual de La Setmana és viable i que tenim una fira professional que funciona.”

Oriol Canosa, de Pebre Negre i Mireia Perelló de La Impossible, han afirmat: “Per nosaltres ha estat un bon any. Cada cop hi ha més gent que coneix La Setmana i ja no només s’omple els caps de setmana, sinó que els dies de cada dia també hi ha gent. Creiem que el format de barrejar llibreries i editorials dóna riquesa a la fira i beneficia els usuaris, que tenen més varietat. I les activitats que es programen cada any tenen més seguiment entre els visitants.”

Joan Carles Girbés, director editorial de Som Ara Llibres destaca l’efecte dinamitzador de La Setmana: “La valoració que fem des de Som Ara Llibres és molt positiva: en el nostre cas, ha estat l’any amb més visites i millors vendes des que hi tenim caseta pròpia. Enguany hi ha hagut una afluència de públic més gran que mai, fet que ens permet als editors conèixer de manera directa i en un ambient festiu l’opinió dels lectors.  La clau de l’èxit és l’atractiu que aporten el gran nombre d’activitats que s’hi programen i la diversitat de l’amplíssima oferta editorial que s’hi pot trobar. La Setmana és ja un esdeveniment imprescindible, engrescador i dinamitzador de l’edició en català!”

Núria Iceta, presidenta de Llegir en Català, ha dit: “A banda del seu objectiu principal quant a visitants i vendes, que segueixen en una tendència creixent any rere any, La Setmana del Llibre s’ha convertit en una Setmana de la Lectura i això converteix un esdeveniment concret en estratègic. La Setmana és el lloc de trobada dels lectors, un espai privilegiat per mostrar la riquesa i la diversitat de l’edició, on es poden fer descobertes, compartir converses i tenir a l’abast tant les novetats com els llibres de fons. Amb una voluntat de millora constant, és un èxit quant a ubicació i calendari, i la demostració que tots els llibres troben els seus lectors. Des de Llegir en Català també ens plau especialment participar d’un projecte que visualitza que la col·laboració entre tots els agents multiplica els efectes de qualsevol iniciativa de foment de la lectura.”

La 36a edició de La Setmana ha estat (a l’espera dels números reals) un èxit, però Joan Sala, president de La Setmana vol remarcar, explícitament, que “Sense tots els actors del sector, sense el públic i lectors, sense els patrocinadors institucionals i privats, sense el suport incondicional dels mitjans de comunicació.., això no hauria estat possible, moltes gràcies a tots!”

Ens retrobem a la 37a edició de La Setmana!

Categories
La Setmana. Moll de la Fusta, Barcelona. Del 8 al 17 de setembre de 2023
This is default text for notification bar