Els mitjans de comunicació que participen i ajuden a la difusió de La Setmana

La Setmana del Llibre en Català no seria possible sense el suport dels mitjans de comunicació.

Des de La Setmana volem donar les gràcies a tots els mitjans pel seu suport i difusió al llibre en català. Gràcies per fer créixer l’edició en català!

Els mitjans de comunicació que participen a l’edició d’enguany són: La Vanguardia, TV3, Catalunya Ràdio, El Núvol, El Culturista, El Diari Ara, Time Out Barcelona i Flaixbac.

La Vanguardia

La Vanguardia

La Vanguardia és un diari en llengua catalana i castellana publicat a Barcelona. Va ser fundat el 1881 i és editat pel Grupo Godó, propietat de Javier Godó, comte de Godó. És un dels dos rotatius amb més difusió a Catalunya i el diari català més venut a Espanya. Inicialment fou un diari en llengua castellana, fins que el 3 de maig de 2011 va introduir també la versió catalana. Els subscriptors tenen accés a una rèplica digital exacta de l’edició impresa en català i en castellà. La versió oberta en línia només està disponible en castellà. Les cartes al director es publiquen en la llengua d’origen, sense traducció. Té 64.000 subscriptors i uns 53.000 exemplars distribuïts a quiosc, segons OJD 2012.

TV3

TV3 és una cadena de televisió pública de Catalunya, que pertany a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). La corporació gestiona la cadena a través de l’empresa Televisió de Catalunya (TVC), que també s’encarrega de la resta de cadenes públiques catalanes.

La seva primera emissió va tenir lloc el 10 de setembre de 1983, tot i que no va tenir programació regular fins al 16 de gener de 1984. Des d’aleshores ha comptat amb una programació generalista per a tots els públics, que s’ha caracteritzat per una aposta per la producció pròpia i el desenvolupament de la cultura i llengua catalanes. Actualment, TV3 és la cadena més vista de Catalunya, liderant l’audiència sis anys consecutius, des del 1997 fins al 2003, i ininterrompudament des del 2009.

La cobertura de TV3 no està delimitada exclusivament a Catalunya, sinó que s’estén a la majoria de la resta de territoris de parla catalana: el Principat d’Andorra, les illes Balears, Catalunya Nord i la Franja de Ponent. El govern espanyol impedeix la reciprocitat amb el País Valencià.

Catalunya Ràdio

Catalunya Ràdio és l’emissora de ràdio convencional pública catalana, propietat de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) de la Generalitat de Catalunya.

L’1 d’octubre de 1982 es nomenà Jordi Costa i Riera com a director del projecte de Catalunya Ràdio. L’any 1983, la Generalitat de Catalunya, d’acord amb l’Estatut d’Autonomia, va decidir engegar la seva primera emissora de ràdio, amb l’objectiu de promocionar i difondre la llengua i la cultura catalanes. El 28 d’abril del mateix any comprà dels locals de Diagonal, 614 on s’instal·laren els estudis de la futura Catalunya Ràdio, i el 13 de maig s’aprovà el nom de Catalunya Ràdio. D’aquesta manera, Catalunya Ràdio va emetre els primers senyals radioelèctris el 17 de juny, i va iniciar les seves emissions el dilluns 20 de juny del 1983. Les primeres paraules que es van escoltar (en veu d’un jove Miquel Calçada, mentre de fons sonava una sintonia de Lluís Llach) van ser: «Són les zero hores, zero minuts del dia 20 de juny del 1983. Comencem en aquest moment una feina volguda i important: la posada en marxa de Catalunya Ràdio». No obstant això, Catalunya Ràdio no va ser la primera emissora a emetre en llengua catalana, abans ho havia fet Ràdio Barcelona, impulsada per l’Associació Nacional de Radiodifusió, durant el primer terç del segle xx. El 22 d’agost de 1983 va transmetre el primer programa esportiu coincidint amb el Trofeu Joan Gamper i a partir de l’octubre comença la programació regular de Catalunya Ràdio.

Núvol (El digital de cultura)

Núvol, el digital de cultura (conegut com a Núvol) és un diari digital cultural editat per Bernat Puigtobella. Creat el 2012, també es publica ocasionalment en paper des del juny del 2017.

La voluntat del mitjà és esdevenir una finestra de reflexió al voltant dels diferents nínxols temàtics culturals que normalment no tenen cabuda als mitjans de comunicació generalistes. Un altre dels seus objectius és donar visibilitat a l’opinió dels joves periodistes i creadors culturals.

Des dels seus orígens, Núvol també ha anat creant una bibloteca digital pròpia amb un catàleg variat de publicacions electròniques que inclouen des d’e-books a monogràfics especials. L’accés a la majoria d’aquestes publicacions és exclusiu per als subscriptors del mitjà. Les seves firmes més habituals, més enllà del mateix Bernat Puigtobella, són: Clàudia Rius, Oriol Puig Taulé, Joan Burdeus, Aina Vega, Gerard E. Mur, Agus Izquierdo i Martí Farré.

El 2018 el mitjà va ser reconegut amb el Premi Nacional de Mitjans d’arrel digital de la Generalitat de Catalunya. El juny de 2013 Núvol va rebre 54.273 usuaris únics mensuals, situant-se al capdavant del rànquing de capçaleres digitals culturals o especialitzades auditades per la OJD. Segons dades de la mateixa empresa, actualment Núvol té una base estable de 110.000 usuaris únics mensuals amb pics que poden arribar als 200.000 usuaris.

Des del 2017 concedeix els seus propis premis, repartits en deu categories i corresponents a les seccions de la revista: Punt de Llibre, Calàndria, Homo Fabra, El Web Negre, L’Apuntador, Cast@fiore, Pantalles, Galeries, Sa Il·lustríssima i La ruta del Jazz.

El Culturista

El Culturista és l’agenda cultural i familiar de Barcelona. Podreu conèixer les millors ofertes d’oci i cultura de la ciutat a través de la web, actualitzada diàriament, o bé en format paper, de manera bimestral i gratuïta.

El nostre objectiu és facilitar, seleccionar i classificar les activitats que ofereix la nostra ciutat presentades en un format pràctic i atractiu. Us proposem noves rutes per descobrir, parcs, tallers, activitats de tota mena, coses per fer a casa i la millor selecció de llibres, música i cinema infantil.

L’equip d’El Culturista està format per editors, dissenyadors, periodistes, fotògrafs, programadors, pares, mares i tot tipus de gent relacionada amb el món de la cultura.

Diari Ara

L’Ara és un diari d’informació general en català que es començà a distribuir el 28 de novembre del 2010 —coincidint amb les eleccions al Parlament de Catalunya. L’Ara ha estat pioner a Catalunya en el desenvolupament de subscripcions digitals i cobrament per continguts en línia. Al setembre del 2017 va aconseguir 3,2 milions d’usuaris únics al web, cosa que el situa com a líder de la premsa digital en català. Té 50.000 subscriptors.

L’Ara és un rotatiu compromès amb la defensa de la cultura i la llengua catalana. Va néixer en plena crisi de la premsa tradicional, i adoptà el triple objectiu d’anar a buscar el món que ve, el país que ve i el periodisme que ve. La publicació compta amb reportatges i articles traduïts al català del New York Times i del The Economist. El diari es complementa amb diversos suplements, com Criatures (infantesa), Emprenem (economia), el dominical Ara Diumenge i la revista de cultura i lleure Play. Entre novembre de 2010 i desembre de 2012, el cap de setmana també incloïa el dominical dedicat al lleure Time Out Barcelona.

Time Out Barcelona

Time Out Barcelona és la franquícia que s’edita a Barcelona de la revista internacional d’origen londinenc Time Out, dedicada a referenciar els espectacles, la restauració i d’altres activitats d’oci que esdevinguin setmanalment a Catalunya. L’edita 80+4 Publicacions.

La revista va començar a publicar-se el gener del 2008 com una guia cultural i d’oci de la ciutat de Barcelona. Del primer número se’n van vendre més de 25.000 exemplars. A mitjans del 2010 va llançar Time Out Teatre, publicació gratuïta de distribució als teatres públics de Barcelona i als associats a l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA). Amb el nom de Time Out Cultura i, posteriorment, Time Out Cap de 7mana, el novembre de 2010 va començar a distribuir-se amb el diari Ara. El 4 de gener de 2012 va passar a distribuir-se amb El Periódico de Catalunya. Al maig de 2015 va llançar la seva nova web, disponible en català, anglès i castellà.

N’han estat directors Toni Puntí (2008), Xavier Muniesa (2008 – 2 d’abril de 2009), Xavier Cervantes, Vicent Sanchis (segons les fonts; malgrat que ha estat desmentit pel mateix Sanchis en altres mitjans) Glòria Gasch, Ramon Torrents, Andreu Gomila (16 de juny del 2010 – gener del 2017) i María José Gómez (febrer del 2017 fins a l’actualitat).

Flaixbac

Flaixbac és una emissora propietat del Grup Flaix inaugurada l’1 de novembre de l’any 1994. L’emissora es caracteritza per ser una ràdio musical en català on s’emeten els darrers èxits de la música en català, música dance, música electrònica i pop internacional del moment. És una emissora feta per gent jove per a gent jove. Gràcies a una llengua col·loquial, viva i natural, i amb el suport de les noves tecnologies, el 2012 ja havia reeixit a atraure més de 600.000 oients diaris, bona part dels quals són joves castellanoparlants.

Per l’abril del 2019 es va decidir canviar la linia de només cançons anglosexones, americanes i algunes en català a donar una mica més de presencia en el pop espanyol i el pop llati, passant a formar part d’un 35% a la programació musical.

Emet a través de la freqüència modulada as Països Catalans i per Internet a qualsevol punt del món. El seu eslògan és «només èxits» que també fa servir per a compilacions que edita. Des de 2015 fins a principis de 2018 va ser l’emissora musical més escoltada de Catalunya i el seu eslògan actual és també «la ràdio musical de Catalunya». A la primavera de 2021 Flaixbac és la segona emissora musical més escoltada a Catalunya, només per darrere de los 40 principales.

Moltes gràcies a tots per la difusió!

La Setmana del Llibre en Català celebrarà la seva 40a edició entre el 9 i el 18 del proper mes de setembre, al Moll de la Fusta de Barcelona. Podeu consultar els horaris i l’agenda d’activitats programades al web www.lasetmana.cat.

Categories
La Setmana. Moll de la Fusta, Barcelona. Del 8 al 17 de setembre de 2023
This is default text for notification bar