22è Premi Trajectòria: Guillem Terribas

El guanyador d’aquesta edició, Guillem Terribas, ha estat reconegut per la seva llarga trajectòria com llibreter i activista cultural.

Els membres del jurat van decidir atorgar Premi Trajectòria 2018 a Guillem Terribas per: “el seu incansable activisme cultural, la seva llarga trajectòria com a llibreter de referència i la seva clara voluntat de promoció, difusió i defensa de la cultura catalana.”

Guillem Terribas, ha volgut agrair el Premi amb les següents paraules:

“Rebre el Premi Trajectòria en la seva 22 edició, dins la 36 Setmana del Llibre en Català, ha suposat per a mi un orgull i un honor, pel fet que els diferents gremis que formen part del món del llibre i també els periodistes culturals, hagin pensat en la meva persona i els meus anys dedicats a fer de Llibreter.

He viscut les diferents etapes de la Setmana. Des dels seus inicis a l’Estació de Sants fins a la seva actual ubicació a l’avinguda de la Catedral. Durant uns anys a través del Gremi de Llibreters, vaig formar part de la comissió organitzadora. Durant aquella època, a través d’una proposta meva, La Setmana va obrir noves seus a Tarragona, Lleida i Girona. Fins i tot vaig formar part de la delegació que la va portar a Nova York. Per tant conec i crec amb la feina que s’hi fa i la necessitat que es porti a terme.

Cada vegada, i aquesta vegada també, quan rebo un reconeixement pel meu treball com a Llibreter, mentalment miro enrere i repasso la feina que he fet i el perquè del reconeixement. I és en aquests moments, en aquestes imatges, que em passen com a una pel·lícula, que veig que han passat moltes coses bones i algunes de no tant, durant aquests anys que he estat a primera línia com a llibreter.

I recordo que, ara farà 40 anys, concretament el 20 d’octubre de 1978, es va inaugurar la Llibreria 22 i va començar aquesta història. Una història que vam crear una colla de gent que crèiem que havíem de portar aire nou en aquella Girona gris i negra. Una gent que teníem ganes de fer coses, després de 40 anys de foscor. Aleshores vam idear les bases del que havia de ser la 22: un espai de venda de llibres, obert, participatiu, creatiu, que organitzés actes i presentacions; tertúlies i trobades. Que organitzés un premi literari. Al mateix temps teníem molt clar que no havíem d’oblidar que, per portar a terme totes aquestes “utopies”, havíem de crear una empresa que fos rendible i una llibreria que fos creïble per poder fer possible el projecte.

Amb aquestes bases, vaig tenir la sort de capitanejar el projecte, amb gent que m’ha fet costat i la que hi ha treballat, i ho hem fet amb molta imaginació, empenta, ajudes, hores i hores…, i amb aquests anys la 22 s’ha fet un lloc en el món de les llibreries.

Durant tots aquests anys he après, viscut, gaudit, patit, compartit i estimat aquest ofici i, finalment, puc dir ben alt que sóc llibreter.”   Guillem Terribas

Categories
La Setmana. Moll de la Fusta, Barcelona. Del 8 al 17 de setembre de 2023
This is default text for notification bar